Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

=> Καθηγητής Παθολογίας Prof.Α.Α.Liebow MD (Yale University) στο ΒΜJ το 1956 με τίτλο: ΜΕDICINE TAUGHT AS HUMAN BIOLOGY επισημαίνει ιατροκοινωνικά το επιστημολογικά αποδεδειγμένο ότι η ιατρική είναι βιολογία ανθρώπου!

Τhe difference lies between medicine as a living and growing biological science and medicine as a trade.

If knowledge of man is one of the crowned, upon the teaching of medicine, and the more prime objectives of education, then certainly the teaching of medicine as human biology has its proper abode in schools of medicine in America-

=>Καθηγητής Παιδιατρικής Prof A.H. Washburn ,MD (Colorando University) επισημαίνει ιατροκοινωνικά το επιστημολογικά αποδεδειγμένο ότι η ιατρική είναι βιολογία ανθρώπου!

Medicine As Human Biology, Journal of Medical Education:
December 1953 – Volume 28 – Issue 12 – ppg 9-16.

Το be sure there is nothing new in the thought that medicine is human biology.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η ΙΑΤΡΙΚΗ EINAI ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Prof A.H. WASHBURN,MD (Colorando University)

Βιολογία Ανθρώπου είναι η επιστήμη που μελετά τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις. Aπό τους κλάδους της Βιολογίας Ανθρώπου ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα κατέχει διεθνώς ο ξεχωριστός (και συγγενής με την Ιατρική) κλάδος της Βασικής και Παθολογικής Βιολογίας του Ανθρώπου (διεθνώς χρησιμοποιούνται διάφοροι συναφείς όροι, όπως Βιοιατρική, Ιατρική Βιολογία, Παθοβιολογία Ανθρώπου, Κλινική Βιολογία), που περιλαμβάνει ερευνητικό (μορφολειτουργικό) και αμιγώς εφαρμοσμένο κλινικοεργαστηριακό έργο σε τομείς όπως Βιολογία Αναπαραγωγής-Κλινική Εμβρυολογία, Κλινική Βιοχημεία, Φυσιολογία του αίματος, Ανοσοβιολογία, Φυσιολογία των ενδοκρινών αδένων, Φαρμακολογία κ.α. για τη μελέτη φυσιολογικών λειτουργιών και παθολογικών καταστάσεων (έγκαιρη διάγνωση, αποτελεσματική θεραπεία).

Η Βιολογία του Ανθρώπου (είναι σαφώς το άθροισμα της Βιοφυσικής και Βιοχημείας του Ανθρώπου, αφού οι βασικές πειραματικές επιστήμες για την άβια και την έμβια ύλη είναι η Φυσική και η Χημεία ) ως εφαρμοσμένη επιστήμη ονομάζεται Ιατρική, άρα δεν είναι απλά μια εμπειρική εργασία.

Επιστημολογικά:

(ΒΙΟ-ΛΟΓΙΑ)=(ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ)+(ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ)= (ΒΙΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ)

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ = ΦΥΣΙΚΗ + ΧΗΜΕΙΑ

ΑΒΙΑ ΥΛΗ=> ΦΥΣΙΚΗ ^ ΕΜΒΙΑ ΥΛΗ => ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ
ΑΒΙΑ ΥΛΗ=> ΧΗΜΕΙΑ ^ ΕΜΒΙΑ ΥΛΗ => ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

Ούτε καν και η Οδοντιατρική ως εφαρμοσμένη βιολογία και παθοβιολογία στόματος. Οι βιολογικές βάσεις είναι απαραίτητες για τη σύγχρονη άσκηση της οδοντιατρικής. Χωρίς αυτές η οδοντιατρική παραμένει «τέχνη» και όχι επιστήμη όπως πραγματικά είναι.

http://www.dent.uoa.gr/node.php?n=curriculum&lang=el

http://www.dent.uoa.gr/node.php?n=oral_biology_curriculum_postgraduate&lang=el

http://www.dent.uoa.gr/node.php?n=pathobiology_curriculum_postgraduate&lang=el



Γενικά, Βιολογία (=Βiology, Biological Science, Bioscience, Life Science) είναι η επιστήμη που μελετά τη δομή και τη λειτουργία των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις. Κλάδοι της Βιολογίας (Β) ανάλογα με το ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑΞΙΝΟΜΙΣΗΣ είναι : α) ανάλογα με το είδος του οργανισμού: Β. Μικροοργανισμών (Μικροβιολογία), Β.Φυτών (Βοτανική), Β. Ζώων (Ζωολογία), Β. Ανθρώπου (Ανθρωπολογία), Β. Οικοσυστημάτων/Περιβάλλοντος (Οικολογία). Εφαρμοσμένη Β.Φυτών είναι η Γεωπονική, εφαρμοσμένη Β.Ζώων είναι η Κτηνιατρική και εφαρμοσμένη Β.Ανθρώπου η Ιατρική β) ανάλογα με το αν μελετά τη δομή ή τη λειτουργία: Ανατομία (Φυτών, Ζώων, Ανθρώπου) είναι η μελέτη της δομής των οργανισμών, ενώ Φυσιολογία (Φυτών, Ζώων, Ανθρώπου) είναι η μελέτη της λειτουργίας των οργανισμών γ) ανάλογα με το επίπεδο οργάνωσης: μόρια-Μοριακή Βιολογία, γονίδια-Γενετική, κύτταρα-Κυτταρική Βιολογία, ιστοί- Ιστολογία, νεύρα-Νευροβιολογία, έμβρυο-Εμβρυολογία κ.α. δ) ανάλογα με τη σύνδεση της Βιολογίας με άλλες επιστήμες : Βιοφυσική-Βιοχημεία, Βιοστατιστική, Βιοτεχνολογία, Βιοφαρμακευτική, Βιοψυχολογία, Βιοκοινωνιολογία, Εξελικτική Βιολογία κ.α.

- World Hellenic Biomedical Association
http://www.whba1990.org/

-Hellenic Bioscientific Association in the USA
http://www.hba-usa.org/

Στις ΗΠΑ και στην ΕΕ οι Βιολόγοι ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΠΤΥΧΙΟ αποκτηθέν ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ιδρύουν και διευθύνουν κλινικά εργαστήρια. Συμβουλευτείτε την Ένωση Ελλήνων Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ (http://www.hba-usa.org/HBAContacts.html) η οποία έχει μέλη επαγγελματίες Βιοεπιστήμονες στην Εργαστηριακή Ιατρική, Κλινική Παθολογία, Αιματολογία κ.α.

-Global Hellenic Medical & Biosciences Network
http://ghmbn.weebly.com/index.html


Ενδεικτικά για το είδος των αναλύσεων και εργαστηρίων που ιδρύουν και διευθύνουν οι Βιολόγοι παρατίθενται ορισμένοι σύνδεσμοι που αφορούν το »γενικό» πτυχίο του Βιολόγου :

http://www.aab.org/aab/Default.asp
http://www.bio.cam.ac.uk/dept.html
http://www.guardian.co.uk/society/2007/dec/19/1
http://www.faseb.org/The-Directory.aspx